Το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή ενός υφιστάμενου ξενοδοχείου της δεκαετίας του ’70 στην περιοχή Μπενίτσες και την ένταξή του σε ένα συνολικό πλαίσιο σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης.

Το συγκρότημα, που αναπτύσσεται βαθμιδωτά σε μια πλαγιά με έντονη κλίση, με πλούσια βλάστηση και ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα, αποτελεί τον πυρήνα του σύνθετου τουριστικού καταλύματος που απλώνεται σε μια έκταση 210 στρεμμάτων. Αποτελείται από 159 δωμάτια και σουίτες καθώς και 37 pool villas με θέα στη θάλασσα, χτισμένες αμφιθεατρικά στον λόφο.

Οι κατασκευές αυτές αφορούν την πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου, το οποίο, στην περαιτέρω εξέλιξή του, θα ενσωματώσει επιπλέον 75 πολυτελείς τουριστικές κατοικίες.

Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται 10 εστιατόρια και lounge bars, εσωτερική πισίνα, εξωτερική infinity pool και χώρος δραστηριοτήτων για παιδιά. Στις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται επιπλέον το spa με 11 δωμάτια θεραπείας με θέα τη θάλασσα και 5 υπαίθρια spa pavilions στον τελευταίο όροφο, ένα γυμναστήριο το οποίο διαθέτει και υπαίθριο χώρο για yoga, γκαλερί με αντικείμενα τέχνης, συνεδριακός χώρος δυναμικότητας 220 ατόμων, καθώς και δύο χώροι συσκέψεων για ομάδες 12 ατόμων.

Το κεντρικό κτίριο αναπτύσσεται σε επτά επίπεδα. Η κάτοψή του ακολουθεί δύο επιμήκεις άξονες, κάθετους μεταξύ τους.

Η κεντρική είσοδος είναι προς τη ΒΑ πλευρά, ενώ στην απέναντι διαμορφώνεται ο κεντρικός κόμβος κατακόρυφης κυκλοφορίας, αποτελούμενος από κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες κοινού. Μέσω αυτού εξασφαλίζεται η επικοινωνία όλων των επιπέδων, καθώς επίσης και με τους υπαίθριους χώρους. Οι βασικές κοινόχρηστες λειτουργίες του ξενοδοχείου διατάσσονται στα τρία πρώτα επίπεδα, καθώς και στον υπαίθριο χώρο του τελευταίου ορόφου, ενώ τα δωμάτια, τα οποία ακολουθούν έξι διαφορετικές τυπολογίες, αναπτύσσονται σε τέσσερα αυτοτελή επίπεδα. Οι όψεις του κτιρίου, οι οποίες σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ένταξη στον χαρακτήρα του νησιού, παρουσιάζουν μια εναλλαγή καθαρών επιφανειών, με κυρίαρχα υλικά το ξύλο και το γυαλί.

Χαρακτηριστικό μορφολογικό στοιχείο αποτελούν τα ξύλινα διαχωριστικά μεταξύ των δωματίων, τα οποία προσδίδουν μια ιδιαίτερη ογκοπλαστική αίσθηση.

Όλα τα κτίσματα των pool villas είναι μονώροφα ή διώροφα, απλής κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής, τα οποία δημιουργούν μικρότερες ενότητες, που περιβάλλουν τον όγκο του ξενοδοχείου. Τα κτίρια αυτά έχουν στέγες κεραμοσκεπείς, είτε φυτεμένα δώματα και εντάσσονται στο φυσικό ανάγλυφο. Οι δρόμοι που τα εξυπηρετούν είναι καμπυλωτοί, εντασσόμενοι στις εκάστοτε ισοϋψείς και έχουν διαταχθεί με τρόπο που επιτρέπει τη διατήρηση της υφιστάμενης βλάστησης.

 

Αρχιτεκτονική μελέτη: ACM – ASARCH A. SARGENTIS ARCHITECTS

Interior design: ROCKWELL GROUP

H/M μελέτη: Ι. ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Μελέτη φωτισμού: FOCUS LIGHTING

Φωτογράφιση: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΜΠΑΚΗΣ

 

Βασικός προμηθευτής αρχιτεκτονικού φωτισμού: apleton Papagiannopoulos Bros